Benvinguts al bloc de David Caler


Sunshine Mix

La llista FUNKY TOWN - Sent el ritme!

dijous, 22 d’octubre del 2009

Donald Byrd




Donald Byrd (Detroit, Michigan, 1932), és un dels trompetistes amb més talent que hi ha hagut a l'escena jazzística de la segona meitat del segle XX.

Després de la mort de Clifford Brown l'any 1956, Byrd agafà el relleu com el millor trompetista de hard-bop de l'època. A mitjans dels anys cinquanta, Donald Byrd es convertí en el trompetista dels Jazz Messengers, el genial grup dirigit pel també genial bateria Art Blakey. També per aquells anys, Byrd va tocar amb musics com Sonny Rollins , Lionel Hampton o John Coltrane, entre d'altres . Estava clar, Donald Byrd ja era un dels grans.


I com molts altres grans, Byrd va decidir formar el seu propi grup, els Blackbyrds, amb el que l'any 1972 va gravar el que fins ara és el disc més venut del segell Blue Note, Black Byrd. Un disc ple de fusió, que va suposar la incomprensió per part dels crítics més puristes, però també un referent per a molts músics que anys després han apostat per arriscar amb els seus treballs, tot fugint de les etiquetes i dels estereotips. I és que durant els anys setanta i principis dels vuitanta, Byrd va demostrar el seu talent més salvatge, a través de discos carregats de jazz-funk, fusionant estils com soul o R'n'B, amb els que va assolir l'éxit comercial amb trebals com Thank You... For F.U.M.L. (Funking Up My Life),gràcies als quals el polièdric trompetista va sonar també a les discoteques. Després d'aquesta etapa, Byrd va haver de deixar la musica uns quants anys per motius de salut, i el músic retornà anys més tard a les seves arrels més jazzístiques, col·laborant amb artistes com Joe Henderson, Bobby Hutcherson, o Keith Jarret.

Donald Byrd, doctorat en música, ha compaginat durant pràcticament tota la seva carrera la música amb la docència, i ha impartit classes de música negra a les univeritats de Howard i a la Universitat de Carolina del Nord. Prova del seu talent també en l'àmbit de la docéncia, és que el disc Black Byrd va ser gravat per Byrd i alguns dels seus estudiants, escollits per ell matiex per formar el cèlebre grup Blackbyrds.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Dissabtes de 23h a 00h...